En mann ved navn Ove av Fredrik Backman

I fjor ein gong kjøpte biblioteket mitt inn En mann ved navn Ove av Fredrik Backman. Den blei raskt lånt ut til ein av lærarane og sidan fulgte det fleire månader der eg aldri såg boka. Det eg derimot fekk var fleire konversasjonar av følgande slag:

Lærar: “Du, den Ove-boka, eg har lånt den vidare til xxxxxx. Er det greit?”
BibliotekarEva: “Ja, det går fint, eg skal registrere den over på xxxxxx eg.”
Lærar: “Har du lest den?”
BibliotekareEva: “Nei, men den er på lista. Skal lese den når eg ser den igjen på biblioteket.”
Lærar: “Ja, det må du!”

Og til slutt vart det min tur og.

OvebokaOve er 59 år. Han kjører Saab. Til tross for at han ble sparket som styreleder i borettslaget for flere år siden (i det som Ove selv bare omtaler som «statskuppet»), klarer han ikke å la være å blande seg inn. Han sjekker at alt er på stell, og at ingen bryter reglene. Men når de nyinnflyttede naboene i rekkehuset midt imot er så uheldige å ødelegge Oves postkasse, blir det opptakten til en humoristisk og hjertevarm historie om rufsete katter, uventet vennskap – og kunsten å rygge med tilhenger. Det som skjer, kommer til å forandre en mann og et borettslag for alltid. En roman om kjærlighet, skikkelig verktøy og betydningen av alltid å kjøre Saab.

Eg forstår kvifor beskjeden om at eg måtte lese denne boka følgte meg heile hausten. Dette er ei sånn feelgood-bok som får deg til å både felle tårer og le høgt på samme sida, gjerne i samme setning. Eg endte opp med å bli svært så glad i både Ove og naboane hans, og ser at bakom ein ilter fasade kan det bu eit svært så stort hjerte.

Elles så har eg ikkje tenkt å seie så mykje om kva som skjer i boka, men absolutt alt på bokforsida er relevant.

Så, eg syns som lærarane på Katten: Alle burde lese En mann ved navn Ove.

Eg ser alt fram til Mormor hilser og sier unnskyld som kjem ut på norsk litt seinare i februar og eg anbefalar også alle å følge med på Fredrik sin blogg: “Fredrik Backman : Någons man. Någons pappa. Någons granne. Allas problem.

Comments are closed.