Vårt nye Mekka

Ungdomsbibliotekarene i Norge har fått et nytt Mekka. Stedet vi alle må reise til for opplysning og inspirasjon. Bergen offentlige Bibliotek har åpnet UROM, den nye ungdomsavdelingen som er tegnet og konstruert av studentene på Bergen Arkitektskole. Jeg kan bare si at det lover godt for framtidens bibliotekinteriørarkitektur at slike talentfulle folk finnes.

Det som først og fremst imponerer er at de har gått bort fra alle firkanter og linjer vi er vant til i et bibliotek. Studentene har brukt tilbakemeldinger fra ungdommer, både de som bruker, og de som ikke bruker biblioteket, for å finne de funksjonene de mener må ha plass og hvordan de skal utformes.

Resultatet er et som en bibliofil hobbit ville ha trivdes svært godt med. Her er det plass til både fredelig lystlesing, spilling, filmvisning, livate arrangement og bare god stemning og plass til mange aktiviteter samtidig.

Selv om det er mange faste installasjoner, har rommet stor fleksibilitet og mange muligheter. Selv ble jeg glad for å se at det var utallige stikkontakter i hele rommet for alle oss med hunger for trådløst nett og dårlig batterikapasitet på våre dingser.

 

Noen detaljer er verdt å merke seg spesielt:

1. Publikum på arrangement sitter ikke i stilt opp i strenge rekker, men sitter på et Minecraftaktig fjell med puter.

Sitteplasser UROM 20140512_104908

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Sitteplassene i vinduet. Dette er bokelskerenes drømmeplass. Å sitte i vinduskarmen og lese. Her er dette blitt en utrolig fin plass med lys og utsikt over Lille Lungegårdsvann og parken foran biblioteket. Og ikke snakk om hvor fint det blir å sitte her når Bergensregnet pisker mot vinduene en novemberettermiddag.

 

Vinduskarmleseplass

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Hobbithullet, eller inngangen til spill, fabelprosa og manga er en organisk og inviterende åpning under Minecraftfjellet. Her ville hobbiten kose seg og Steve klø seg i hodet.

Hobbithullet UROM

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Integrering av skjermer og aktiviteter i hyllene.

Skjerm på hylle UROM Skjerm på hylle UROM

 

Inkludert den fantastiske tribunen for de som vil spille FIFA med tilskuere og god stemning 🙂FIFA-tribune UROM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg får bare gratulere  Bergen offentlige bibliotek med et fantastisk løft for ungdomsavdelingen. Det blir spennende å se hva slags innhold de vil fylle det nye rommet med.

 

3 comments

  1. Harald Olsen says:

    Et fantastisk sted! Gleder meg til å høre kommentarer fra brukerne etter hvert!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *