eBokBib

Nå har jeg prøvd ut eBokBib mer i dybden. Jeg har fått tilgang til bibliotekbokbasen og har dermed fått prøvd ut den funksjonaliteten. Selv om det er kort tid (tre dager) så har jeg nok gjort meg opp en klar mening om eBokBib. Det blir en del sammenligninger med Amazon sin Kindle-app, som må betraktes som gull-standarden for ebokapper.

1. Brukergrensesnittet – Her er enkelhet og brukervennlighet satt øverst. Jeg er imponert over hvor intuitivt og enkelt hele opplevelsen av appen er. Dette gir et godt inntrykk. Valgene er ikke mange, men de som er tilgjengelige er nettopp de viktigste.

eBokBib grensesnitt for lån fra biblioteket

Selve låneopplevelsen er også enkel. Du får oversikt over bøkene i et enkelt grensesnitt der forsiden av bøkene er vist og du klikker på en bok for å låne. Da får du opp et svart vindu med hvit skrift hvor du får litt mer informasjon om boken (jeg håper at i framtiden kan biblioteket legge inn en omtale i dette vinduet) og en knapp med “Lån”. Om du trykker på låneknappen starter nedlastingen umiddelbart (det tar omtrent like lang tid som å laste ned en ebok fra Amazon på Kindle-appen). Så må du gå til oversikten over dine lån der du både får oversikten over bøkene du har lånt og hvor langt du har lest i respektive.  Det er også et STORT pluss at man kan levere inn boken før lånetiden går ut om man ønsker. Et enkelt sveip over den aktuelle boken i oversikten så får man opp to valg: “Forny” eller “Lever.” Enklere kan det ikke gjøres! Den innleverte boken er umiddelbart tilgjengelig i bibliotekets oversikt.

 

 

Leseopplevelsen er etter min mening utmerket. Man kan velge skriftstørrelse både ved å zoome direkte på skjermen med to fingre, eller via verktøyknappen og en enkel + eller – knapp. Man kan velge mellom tre skrifttyper og tre bakgrunnsfarger. Det er interessant hvor forskjellig en tekst oppleves i de forskjellige kombinasjonene av skrifttype og bakgrunnsfarge. Det er et lite minus at man ikke får teksten delt opp i to tekstkolonner slik man er vant til fra f.eks. Kindle-appen når man legger iPad´en på siden for å lese i breddeformat.

Konklusjonen blir at dette er en app som konkurrerer med Kindle-appen i brukervennlighet og strømlinjeformet  “kjøpsopplevelse.”

2. Et par kommentarer på forrige bloggpost viser at ikke alle har en like strømlinjeformet og smertefri opplevelse som meg, men jeg håper at de problemene folk støter på ikke er større enn at de lar seg ordne.

3. En kommentar til eBokBib av Torstein Viddal i Nye Meninger viser at den almenne oppfatningen av hva som er bibliotekenes handlingsrom i forhold til ebøker ikke helt stemmer overens med virkeligheten. Utvalget av ebøker i f.eks. Deichmans tilbud er ikke et uttrykk for at dette er bibliotekets utvalgte, men at det er dette biblioteket fikk tilgang til fra forlaget. Om flere forlag vil starte salg av ebøker til bibliotek vil utvalget utvides betraktelig. Om biblioteket får lov til også å kjøpe lisenser på nyere og mer populær litteratur vil selvsagt også den dukke opp i samlingen. Slik det er nå er det ikke biblioteket som styrer bokvalgspolitikken.

4. Noen tanker om veien videre. Dette er et langt skritt framover i forhold til hvordan bibliotek  framstår i eboksammenheng. Nå gjenstår utfordringen: Hvordan gjør vi ebøkene og ebokformidling til en naturlig del av bibliotekenes tilbud og hvordan gjør vi eBokBib og andre tilbud til våre egne? Lokal tilhørighet og formidlingskompetanse må være i sentrum når vi ser på hvordan bibliotekarer kan øke verdien av ebøkene vi tilbyr. For eBokBib sin del ser jeg allerede noen små åpninger for lokal tilpasning. Det første blir å legge til egne omtaler av bøkene som tilbys i vinduet som åpnes når du klikker på en bok. Dette kan bli en egen genre i biblioteksammenheng.  Hvordan kan vi formidle i skriftlig form den formidlingssamtalen vi ofte har ute i biblioteket?

Et annet ønske er at bibliotekarene får mulighet til å lage små samlinger, f.eks. med tema, genre, aktuelle hendelser og tilpasninger til spesielle brukergrupper. Disse samlingene kan f.eks. tilbys under egen fane i bibliotekoversikten. Jeg tenker at integrering mot informasjon på nettet også er en interessant vei å gå. Deichmans prosjekt Aktive Hyller viser nettopp veien mot integrering av ekstern informasjon i bibliotekets formidlingsarbeid og ebøker bør med i denne sammenhengen.

 

18 comments

 1. Randi says:

  Dette er kanskje et dumt spørsmål, men hvis du skulle ønske å lese ei bok fra bokhylla.no – kan du lese den via denne appen? I så fall: Hvordan arter det seg?
  Å lage små samlinger tilpasset spesielle brukergrupper kan du gjøre, ved å foreta et søk filtrert mot medium=ebøker, deretter lagre søket og publisere det på bibliotekets hjemmeside. Eller tenkte du på noe annet?

 2. Thomas says:

  Bøker fra Bokhylla.no kan kun leses i en vanlig nettleser mens du er pålogget. Du kan ikke lese de gjennom apper, eller på lesebrett. Et unntak finns, de eldste bøkene, som har falt i det fri, kan lastes ned. Via bokselskap.no kan du laste ned i alle ebokformat, også for Kindle, men ikke direkte fra bokhylla.no. De fleste av disse finnes tilgjengelig i eBokBib under “fritt tilgengelige.”

  Mitt problem med å lage slike søk er at det forutsetter at den som ønsker å lese en ebok fra biblioteket først må gå til bibliotekets hjemmeside. Helst bør biblioteket kunne lagre dettes øket inne i appen. Og de fleste vil laste ned appen og så se etter noe å lese uten å tenke på en kobling mot sitt lokale biblioteks nettside e.l. selv om det kan være mye bra der. 🙂

 3. Randi says:

  Takk for at jeg kan spørre deg om alt mulig, Thomas! Jeg skjønner at man egentlig burde hatt eBokBib og prøve dette ut selv, for å se tydelige hvordan det fungerer.
  Etter å ha lest svaret ditt forstår jeg også at det ville være hendig med muligheter i appen, som man kan bruke uten å være innom bibliotekets hjemmeside.

 4. Geir Hellwig Pedersen says:

  Når jeg tok valget for noen år siden om valg av lesebrett, ble da den ene standarden som var helt åpen valgt. mao. ebub. Jeg kan med mitt ekte lesebrett (e-paper) handle/låne bøker i hele verden fra nesten alle e-bok butikker som fins med noen unntak da disse er propiritære slik som Kindle. I Norge er det også vanlig og kunne handle bøker på formatet ebup.

  Men Biloteket med eBokBib har valgt en egen sær løsning som krever at man har nettbrett med IOS/Andorid. Det er frustrende og se at man ikke utvikler ett system som støttes av vedens mest utbredde e-bok format som er e-pub. og jeg lurer på når denne støtten kommer?

  Geir HP

  e-bøker fra biblioteket i Norge.

 5. Ole-Jørgen Søberg says:

  Jeg har lastet ned appen til mitt Samsung Galaxy Tab 7.7 nettbrett og får logget inn, men ingen bøker kommer opp som tilgjengelig. Jeg har også installert denne på min telefon Galaxy S4 i tilfelle denne er avhengig av nyeste Android-versjon, men dessverre med samme resultat.
  Sletting og reinstallering, samt restart av telefon og nettbrett hjalp heller ingenting. Er det noen som vet hvorfor jeg ikke får sett, eller lånt, noen ebøker?

 6. Thomas says:

  Har du lånekort på et bibliotek som er med på forsøksordningen med utlån av ebøker? Sjekk det biblioteket du vanligvis bruker.

 7. Ole-Jørgen Søberg says:

  Har et nasjonalt lånekort fra mitt lokale bibliotek (Lødingen folkebibliotek) og det var den ansatte der som ba meg laste ned appen for nå kunne jeg få låne e-bøker hos den (etter at jeg hadde mast litt om dette en tid :-)). Men jeg skal på nytt ta kontakt med biblioteket for å spørre.
  Tusen takk for øvrig for superraskt svar Thomas 🙂

 8. Thomas says:

  Har du ingen av gratisbøkene tilgjengelig? Det skal være et utvalg av bøker som alle som laster ned appen skal ha tilgang på uansett om biblioteket deltar i forsøksordningen eller ikke. Om du ikke får opp noen av gratisbøkene er det noe galt med appen. (Under “finn ebøker” klikker du på “frie titler”) Håper du finner ut av det.

 9. Ole-Jørgen Søberg says:

  Det håper jeg og. Jeg har jo kjøpt noen e-bøker og synes det går greit å lese disse på brett :-).
  Ingenting kommer opp når jeg trykker på Finn ebøker dessverre. “Hjulet” ruller rundt, men så skjer det ingenting mer. Jeg har forsøkt med ulike Androidversjoner og slettet og installert på nytt samt restartet brett og telefon til liten nytte.
  Ingen krise, men det hadde vært lettvint å kunne låne bøker på denne måten. Om jeg finner ut av dette kan jeg jo legge inn en ny post her i tilfelle andre sliter med dette :-).

 10. Aina says:

  Hei.
  Vet du noe om det er planer om å få alle bibliotek inn i ordningen? Jeg får ikke logget inn siden mitt lokale bibliotek ikke står på listen. Dessverre! Jeg har ikke nasjonalt lånekort da, kan dette ha noen innvirkning?

 11. Thomas says:

  Ikke alle bibliotek er med på ordningen foreløpig. Det kommer om ikke alt for lenge, men forskjellige kommuner og fylkeskommuner har valgt andre løsninger enn eBokBib, f.eks. Troms og Hordaland har valgt en løsning som ikke er en egen app. Jeg tror ikke det er avgjørende om du har nasjonalt lånekort.

 12. Ole-Jørgen Søberg says:

  Lovte tilbakemelding når jeg fikk dette til å virke, og det var feil i oppsettet for mitt lokale folkebibliotek hos Biblioteksystemer. Dette ble rettet, jeg la inn appen på nytt og nå virker alt som det skal :-).

 13. Ove olsen says:

  Får ikke til å søke etter bøker på iPad. Det skjer ingen ting etter inntasting.
  Dette virker fint på iphone.

 14. Thomas says:

  Det første du bør gjøre er vel å slette appen og re-installere den for å se om problemet løser seg. Om det ikke fungerer bør du vel ta kontakt med eBokBib f.eks. på twitter @eBokBib

 15. Eirik Haugen says:

  Det viser seg at ikke alle bøker har lik oppløsning. På noen bøker (f.eks Dødvann) så blir de nederste linjene borte på Android sin versjon. Håper dette løser seg da dette ser ut som en veldig bra app 😀 Eirik.

 16. Thomas says:

  Hei, dette er et problem jeg ikke har sett. Bruker selv android-versjonen og har ikke opplevd noe lignende. En re-installasjon av appen kan være en god ide. Ellers bør du ta en prat med eBokBib brukerstøtte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *