Hvordan bruker jeg iPad i biblioteket?

Bilde tatt av Erling Bergan i forbindelse med reportasje i tidsskriftet Bibliotekaren
Foto: Erling Bergan, publisert i Bibliotekaren

Jeg har nå hatt en iPad på armen (obs! PDF-fil), mens jeg jobber ute i biblioteket, i trekvart år. Iløpet av denne tiden har det utkrystallisert seg noen mønstre jeg synes det er interessant å se på.

1. Oppslag – det er utrolig greit å bruke iPad til å søke i egen katalog for å verifisere. Dessverre får vi ikke tilgang til biblotekargrensesnittet i Mikromarc 3 på iPad, så jeg må bruke publikumskatalogen. Det er bra nok til å verifisere og sjekke tilgjengelige titler og om titler er inne.

2. Informasjonssøking  – det er særlig to nettsteder som har vært til stor nytte og glede i denne sammenheng. Bokhylla.no har i særklasse vært nyttig når studenter og andre kommer inn og skal ha bøker til oppgaver innen pedagogikk og sykepleie, som er tema vi får mye spørsmål om her i Lindås. Bokhylla har mange av bøkene de trenger som støttelitteratur i semesteroppgaver etc. og mange foretrekker umiddelbar tilgang til webgrensesnittet på bokhylla framfor en bok i handa via fjernlån i løpet av en uke. Spesielt når de bare trenger et kapittel eller en mindre del av en bok.

Jeg har og søkt mye i IMDB.com (Internet Movie DataBase) for å finne filmer som folk bare har vage erindringer om, eller bare husker en skuespiller, eller til og med bare navnet på en rolle i filmen. IMDB er uovertruffen til dette  formålet. Jeg foretrekker IMDBs webgrensenitt framfor IMDB-appen for iPad.

3. Faglitteratur – min egen lesing av faglitteratur har tatt seg opp vesentlig etter at jeg fikk meg iPad. Jeg leser fagtidsskrifter på web, og via Zinio (Bok og Bibliotek) og fagbøker via iBooks og Kindle-appen. Mye litteratur innenfor bibliotekfaget ligger åpent tilgjengelig og kan lasts ned i diverse format (PDF er tydligvis foretrukket) og kan lett legges inn i iBooks eller andre leseapper. Inn i faglitteratur regner jeg også populærkulturelle tidsskrift som SFX og Wired.

Disse erfaringene mener jeg har forbedret min arbeidssituasjon vesentlig. Samtidig ser jeg at det er utfordringer ved det å bruke nettopp iPad i bibliotek. En ren fysisk dimensjon er at selv om  iPad er svært lett, så veier den på armen når du har noen timer på føttene i aktiv vandring rundt i bibliotekrommet. Jeg kunne nok tenke meg en litt mindre versjon som var lettere å få med seg. Det hadde vært interessant å prøve ut et 7″ android nettbrett, eller f.eks. Samsung Note som nok må kalles en hybrid mobil/nettbrett. Håper andre har anledning til å prøve disse ut og kan dele sine erfaringer.

5 comments

 1. Randi says:

  Hei Thomas! Jeg husker at jeg spurte deg om det med tyngden, og hvordan det ville være å bære iPaden rundt. Det er jo ikke bare at den veier noe, men man må jo være litt forsiktig med den også – passe på at den ikke plutselig plasker i golvet, f.eks. Så jeg skjønner godt at det merkes etter lange arbeidsdager, at man har hatt med seg IPaden rundt omkring. Sist vi “snakket om dette” tror jeg at jeg foreslo ei lita tralle/trillevogn, men hva med ei hendig veske, kanskje? Jeg tror det at om man fikk iPaden litt ut av hånda/vekk fra armen innimellom, ville kjennes bra?

 2. Magnus says:

  Forresten: Det har vært en del snakk om å begynne å tilpasse deler av Koha til bruk på “mobile enheter”. Hvilke funksjoner ville du prioritert? Hvilke interne funksjoner er det du har savnet mest på iPad’en?

 3. Du kunne ikke tenke deg å prøve ut bibvenn litt? Tror den er fin til både infosøk og å vise lånere digitale ressurser. Kommer snart QR-koder til hvert enkelt søk også!

 4. Thomas says:

  Takk for gode og interessante kommentarer. Jeg ser at jeg kunne vært mer grundig i mine beskrivelser. Jeg får vel kommentere spørsmålene etterhvert, men ser også at jeg bør skrive en mer grundig bloggpost om hvordan jeg bruker iPad´en i biblioteket.

  Håkon: Jeg syndet skikkelig når jeg ikke nevnte at jeg bruker bibvenn for å søke i bokhylla. Det skal jeg rette opp med en skikkelig beskrivelse i en annen bloggpost og omtale på bibliotekmøtet i Stavanger.

  Magnus: Dette temaet fortjener absolutt en bloggpost. Det er noe jeg tenker på daglig og nok har mange tanker om. Først og fremst må et grensesnitt for tavlepc og mobil være “fingervennlig” dvs. store tydlige ikoner, felt og lenker. Primærfunksjonene må jo være søking, eksemplaroversikt/endringsmulighet (spesielt mulig å endre status til “savnet”), utlån og brukerpleie (dvs sjekke lån og lånerinfo)

  Randi: Du hadde nok helt rett. Det har ikke vært noen stor belastning, men i noen sammenhenger merkes det. Et annet problem er at jeg har en tendens til å legge fra meg iPaden og glemme hvor jeg la den. Heldigvis har jeg kjøpt et kamuflerende cover fra TwelveSouth http://twelvesouth.com/products/bookbook_ipad/ som gjør at det bare ser ut som det ligger en gammel bok på bordet. Men ideelt ville jeg hatt en lomme jeg kunne ha iPaden i når jeg trenger hendene til andre ting. Noen tralle er jeg ikke så interessert i (ville vel bare glemme den istedet 🙂 ), men det kan være at andre ville synes at det er en bedre løsning. Får vel si, ja takk, begge deler, til forskjellige ansatte på biblioteket. Kanskje noe vi kan ta opp med BSEuroBib på bibliotekmøtet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *