Om å bevare ebøker

For to år siden ga Samlaget ut boken Veslebror ser deg av forfatteren Cory Doctorow. Cory har den svært hyggelige innstillingen at alle tekstene han skriver også gis ut som ebøker under en creative commons lisens som gjør at alle som ønsker det kan laste ned og lese bøkene gratis. Dette ser i og for seg ikke ut til å ha skadet salget av bøkene hans, og han har garantert skaffet seg svært mange lesere på denne måten.

Samlaget, ved forlagsredaktør Ragnfrid Trohaug, var svært modige og på oppfordring fra Cory ga de samtidig ut både papirboken for salg i bokhandler og en gratis ebok. Eboken var ikke like tilgjengelig som Corys bøker vanligvis er. Man måtte laste ned en del og sende en epost til forlage for å få resten av boka. Fullt forståelig at de ønsket å få en oversikt over interessen. Nervøsiteten i den norske bokbransjen rundt ebøker er stor og man ønsket nok å sikre seg. Jeg aner ikke hvor stort salget var i Norge, eller hvor stor nedlastingen var, men uansett var det et interessant forsøk fra Samlaget sin side.

Så kommer den litt triste delen av denne historien. Da boken kom ut fikk den et nettsted, en blogg, som skulle engasjere brukerne. Der kunne man også laste ned første del av boka. Veslebrorserdeg.com er i dag domene-nappet av en domenepirat, og går til en svært tvilsom blogg med lenker til porno etc. Ganske ubehagelig for Samlaget, men det ser ikke ut til at oppmerksomheten der i gården er rettet mot fjorårets bøker.

Så nå er det ikke lenger mulig å laste ned eboken fra et offisiellt Samlag-eid domene. Eboka er borte for alle som måtte ønske å enkelt laste den ned. Dette er såvidt jeg vet den første ungdomseboka på nynorsk fra et etablert norsk forlag. Derfor er det også et stykke forlags- og bokhistorie vi snakker om her. Det har altså forsvunnet. Jeg er så heldig å ha hele ebokfilen (PDF) og har nå lagt den ut på denne bloggen. Men dette er heller ikke en permanent løsning, og selvfølgelig burde denne boka ligge i Nasjonalbibliotekets Bokhylla.no, eller på andre måter bli tatt vare på i et langsiktig perspektiv. Om  tid og krefter tillater vil jeg og prøve å konvertere boken til epub-format som er mer leseplatevennlig.

Her ser vi konturene av framtidens bokbransje og problemstillinger som angår bibliotek. Hvem skal ta vare på de “tapte” ebokfilene? Hvem skal konvertere når formatene blir fornyet og gammel leseteknologi faller fra? Nasjonalbiblioteket er et selvsagt svar på alle disse spørsmålene. Det gjenstår bare et spørsmål, hvem skal formidle disse “tapte” bøkene? Dette er ikke en oppgave Nasjonalbiblioteket virker ivrig til å ta, og vi har jo faktisk institusjoner i hver eneste kommune her i landet som kan ta denne jobben. OM materialet som skal formidles er tilgjengelig over en lenger periode enn to år.

 

3 comments

 1. Hei!
  Eg skriv fleire saker om e-bøker og e-bibliotek for LNK-avisa (LNK=Landssamanslutninga av nynorskkommunar). Eg fann dykkar blogginnlegg om e-bøker og Veslebror ser deg og syntest den var interessant som ei lita sak innan dette temaet. Einaste problemet er at eg ikkje anar kven som har skrive dette innlegget, og det blir litt merkeleg å sitere saka utan at eg har nokon å halde “skuldig” for sitatet, om du forstår. Så kan du/dykk hjelpe hadde eg vore takksam.
  Hadde vore strålande med eit svar så snart som råd. Innan måndag?
  Beste helsing Elin Moen Karlsen

 2. k says:

  Eg søkte i alle nettbutikkane som hadde lenkje frå bokskya etter «veslebror ser deg» som e-bok utan treff, er det ikkje rart når pdf-en er der at ingen vil ta betalt for han? Eg _vil_ gjerne kjøpa boka sidan Doctorow skriv så bra, men då må eg visst kjøpa daudt tre-utgåva 🙁

 3. Thomas says:

  Det er et problem at Veslebror kom før det var et system for salg av ebøker i Norge. I tillegg laget forlaget kun en PDF-utgave som ikke er så veldig godt egnet for lesing på mindre skjermer. Om du vil støtte Cory så har han åpnet for at man kan donere penger til at bibliotek og skoler kan få boken. http://craphound.com/littlebrother/donate/ – en meget sympatisk forfatter på alle måter 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *