iPad i biblioteket

Lindås bibliotek er et veldig spennende sted å jobbe nå for tiden. Biblioteksjef Marit Gro Berge leder prosjektet Det skrankelause bibliotek og har fokus på litteraturformidling og et bibliotek som møter brukerne på en ny og mer inkluderende måte. I den forbindelse har jeg fått jobben med å finne teknologi som kan støtte opp under prosjektet.

Vi valgte å gi alle som jobbet mot publikum i biblioteket, bibliotekarer og andre, en iPad hver og fokusere på at de ansatte skal være online og tilgjengelige uansett hvor de er i lokalet.

– Frittgående bibliotekarer
Hovedtanken bak å gi alle som jobber ute i biblioteket iPad var at vi ønsket å være mer “frittgående” og slippe være låst til skranken for å ha tilgang på vårt viktigste verktøy, søk i katalogen og på nettet generelt. I motsetning til bærbare PCer så lar en tavlePC av typen iPad seg holde og bruke uten at det blir klumpete og vanskelig. Takket være trådløst nettverk i hele bibliotekrommet har vi alltid tilgang uansett hvor vi er. Vi ønsket også å berede grunnen for lesing av ebøker blant personalet i biblioteket. Vi ønsket erfaring både med leseopplevelsen og det tekniske med installering og nedlasting. iPad er den mest utbredte platformen for ebøker av multifunksjontavlemaskiner.

– Valg av teknisk løsning – iPad2
Vi valgte iPad2 ut fra en serie med vurderinger. Den første var rett og slett hvilken type maskinvare som passet best til å være med rundt i biblioteket. BærparePCer med tastatur, inkludert nettbøker, ble droppet pga at de i liten grad er mulige å bruke uten å sette seg ned eller ha en flate å sette maskinen på. Når vi først hadde kommet fram til at tavlePCer var løsningen hadde vi valget mellom iPad, Androidbaserte tavlePCer som GalaxyPad og windowsbaserte maskiner som Fujitsu Stylistic. Ettersom jeg har prøvd ut alle tre typer på min forrige arbeidsplass kunne jeg uttale meg om fordeler og ulemper med alle tre. Først eleminerte vi windowsbaserte maskiner som for kompliserte i forhold til behovet og at de var mindre egnet som eboklesere. Så sto det mellom iPad2 og GalaxyTab. Vi ønsket et operativsystem som var trygt og ga personale med mindre erfaring med teknologi muligheten til å prøve seg uten form høye krav om teknisk kunnskap. Jeg mener at Apples iOS leverer dette. For folk med ønske om høyere teknisk kontroll vil kanskje Android være et bedre valg. Den høyeste terskelen var at hver enkelt måtte installere iTunes privat på egen PC og selv opprette konto og legge inn personlig- og kredittkortinformasjon. Vi diskuterte dette på forhånd og det var ingen motstand mot dette. I andre institusjoner kan man enten finne andre løsninger, eller velge f.eks. Android. Vi har og valgt å holde iPad’ene helt utenfor det kommunale nettverket. Disse maskinene logges kun på det åpne trådløse nettverket på biblioteket.

– Installering og opplæring
Vi fikk maskinene første uke i august og har brukt tiden på å lære opp de ansatte i bruk og valg av applikasjoner (apps) vi mener passer best til vår bruk. I første omgang har vi konsentrert oss om å finne nettsider vi trenger å ha rask tilgang til og legge disse som ikoner på hjemmeskjermen. Vi har også begynt å se på ebokapplikasjoner og har lagt inn gratis PDF-baserte bøker i iBooks for å få erfaring med det. Vi startet med Det Leservennlige bibliotek som er utgitt av Nasjonalbiblioteket.

– Praktisk erfaring så langt
Jeg har hatt med meg iPad på to informasjonsvakter til nå. Det har fungert over all forventning. Noen av de som kommer inn på biblioteket tar det tydligvis som en selvfølge at bibliotekaren har informasjonen klar på armen uansett hvor han er i biblioteket, mens andre (spesielt yngre) synes det er kult og kommenterer positivt om at dette var kult. Det har vært befriende å vandre rundt for å finne litteratur og hele tiden ha katalogen tilgjengelig, kunne følge spor og justere underveis, og ikke minst innhente informasjon om tema som ikke er dekket i vår egen samling.
Mange av de ansatte er fortsatt på utprøvingsstadiet når det gjelder å bruke iPad’en mens de er ute i bibliotekrommet, men alle er positive og jobber med opplæring og utprøving. Jeg har vært overrasket over hvor godt egnet iPad har vært i forhold til de behovene jeg opplever som mest tydelige i referansearbeidet.

– Veien videre
Neste steg blir å finne nyttige applikasjoner. Allerede har vi oppdaget at Google Maps er ypperlig til å vise veien når folk kommer for å spørre om hvor institusjoner og adresser er i nærområdet.
Jeg ser og at vi kan bruke iPad’ene aktivt når vi skal formidle ebøker når det engang måtte komme. Da kan vi iallefall vise fram bøkene til de nysgjerrige.
Vi skal ogå skifte biblioteksystem i oktober, fra Aleph til Mikromarc 3. Dette ser vi på som en mulighet til å tilpasse katalogen til mer tavle-vennlig format. Håper vi får en god dialog med BibITS om dette.

Konklusjonen etter to uker er utelukkende positive. Det eneste ankepunktet man godt kan ha til iPad er at hver maskin blir knyttet til en ansatt om man ikke kan opprette institusjonelle kontoer på iTunes. Jeg ser egentlig positivt på dette ettersom det gir de ansatte et sterkere eierforhold til maskinene.

10 comments

 1. Markus Scholz says:

  Veldig kjekk og nyttig lesning! Tusen takk.

  En liten kommentar til “Den høyeste terskelen var at hver enkelt måtte installere iTunes privat på egen PC og selv opprette konto og legge inn personlig- og kredittkortinformasjon.” Det skal være mulig å opprette en iTunes App Store-konto uten kredittkort. Se her: http://support.apple.com/kb/HT2534?viewlocale=no_NO

 2. Hege F. says:

  Flott å kunne søke opp svar utan å måtte vende tilbake til skranke, eller å måtte sette frå seg maskin for å søke. Er det dette som er å ta referansespørsmål ‘på strak arm’?

 3. Thomas says:

  Jeg fikk følgende kommentar på Facebook og ville gjerne dele spørsmålet og svaret også her på bloggen:

  Kjempeinteressant! Går dere rundt og spør om folk trenger hjelp, eller jobber dere med noe annet mens dere følger med på om noen ser hjelpetrengende ut? Sitter dere på en “stasjon” og jobber med dette andre, eller er dere i bevegelse rundt omkring – rydder i hyllene f.eks.? Jeg er litt nysgjerrig hvordan dette utføres i praksis – om dere “maser mer” på kundene enn man tradisjonelt gjør. Mer som i klesforretninger, liksom: «Kan jeg hjelpe deg med noe?»

  for 18 timer siden · Liker

  Thomas Brevik: Jeg svarer deg både her og på bloggen. Vi prøver å ikke mase på folk. Vi har jakker/vester som tydelig signaliserer at vi jobber her, og håper at folk tar kontakt. Jeg opplever iallefall at jeg får spørsmål med en gang jeg beveger meg ut i lokalet. Vi har et prinsipp om at folk som kommer inn i biblioteket skal møtes med et smil og en hilsen “hei” e.l. og slik at de føler seg velkomne. Etter det prøver vi å gi folk plass til å gjøre det de har lyst til og være så tilgjengelige som mulig. Ingen lett balansegang, men vi prøver. Jeg ser av og til folk som ser helt fortapt ut, og da spør jeg om det er noe spesielt de leter etter. Det stemmer vanligvis:-)

 4. Randi says:

  1 spørsmål til: Har dere vurdert å ha iPaden med på en slags tralle eller noe? Jeg antar at iPaden ikke er særlig tung, men den skal holdes oppe/ikke mistes, og jeg ser for meg at “posituren” kanskje kan bli litt stiv og slitsom etter en stund. Og gjerne skal man vel se på skjermen sammen med kunden også, men da legger dere den kanskje ned på et bord eller ei hylle?

 5. Thomas says:

  Vi skal ha et lite efaringsutvekslingsmøte på torsdag, så jeg skal spørre de andre hva de synes da. Selv har jeg ingen problemer med å ha iPad´n på armen. Holder den opp slik at flere kan se samtidig uten problemer. iPad er utrolig lett sammenlignet med andre bærbare enheter med samme størrelse på skjermen. Tror ikke vi kommer til å ta noen vogn med oss rundt i lokalet, men vi har små bord plassert ganske mange steder, så det skulle ikke være noe problem å bruke en overflate om det skulle være behov for det. Har som sagt ikke hatt behov til nå.

 6. Randi says:

  Takk for svar! Jeg er kanskje vel opptatt av små, praktiske detaljer, men husker fra en jobb jeg hadde at jeg bar bunker med tidsskrifter og papirark til utdeling i posthyller – alltid over venstre arm. Det var jo en tung last, og jeg kjente det i ryggen etter en tid, at det ikke hadde vært noe lurt.
  iPaden er vel for lett til at det blir noe belastning eller skeivhet av det.
  Blir morsomt å følge med i prosjektet videre – du fortsetter vel å blogge! 🙂

 7. Pernilla says:

  Veldig spennende å lese – jeg er litt nysgjerrig på hvilke andre apper bortsett fra Google Maps dere har funnet at er spesielt biblioteksrelaterte? Vi er selv i ferd med å teste ut ipad 2 hos oss, og tar imot alle tips til praktisk bruk! Ellers har jeg personlig vært veldig posistivt overrasket over Kindle appen, som gir meg tilgang til uendelig mange bøker til en veldig billig penge – så lenge det å lese på engelsk ikke er noe problem. Det virker som om det er nokså mange, og det betyr jo at det ikke ser spesielt lyst ut med tanke på norske ebøker og de priser de opererer med i dag. Her må noen virkelig tenke kreativt for at det skal gå i lengden…

 8. Thomas says:

  Foreløpig har vi sett på ebok-apper. Primært iBooks hvor vi lett kan legge fagbøker på PDF rett inn. Jeg har oppfordret alle til å se på ting de selv har interesse for slik at de holder på med noe motiverende.
  Alle ser ut til å ha glede av iPaden i daglig arbeid, både som leseplate og til informasjonssøking. Tror vi skal gå inn på app-bruk etterhvert som folk føler seg tryggere.

  Norske ebøker er et trist kapittel for seg. Vi avventer Biblioteksentralen sin BS-weblån løsning og håper den kan gi oss en mulighet som mange brukere spør etter. Spesielt nå som de ser bibliotekarene med ebøker. Jeg har personlig stor glede av Kindle-appen, men den anser jeg for å være “privat”, og ikke noe vi bruker aktivt i jobbsammenheng.

  Inntil videre bruker vi det vi finner av gratisbøker og utfordrer leselysten på den måten:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *