Ebøker i bibliotek – på tide å starte?

Biblioteksentralen venter med å lansere BS-weblån til de kan fylle tilbudet med bøker fra norske forlag og bokskya. Det er en fullt forståelig vurdering, men jeg lurer på om Biblioteksentralen burde tenke om. En av grunnene til at ebøker har blitt en suksess i den engelskspråklige verden er at det finnes veldig mye gratis materiale som en leser kan fylle sitt ebokleseapparat med og dermed få mulighet til å prøve ut uten å risikere så veldig mye. Veien fra å venne seg til å lese på skjerm til å kjøpe ebøker er deretter ganske kort.

For bibliotek tror jeg det på mange måter vil være på samme måte. Om norske bibliotek skal satse på BS-weblån, men må betale full pris fra første ord kan det bli en forsiktig og nølende start for det som skal bli den norske bibliotekebokeventyret.  Hva med å fylle BS-weblån med gratis bøker? Det er nok å ta av. Prosjekt Runeberg og Bokhylla.no er fulle av eldre tekster det er mulig å bruke.

Kjære Biblioteksentralen. Lag en prøveløsning med mulighet til å laste ned ebøker og prøve ut i biblioteket. Da blir det en lavere terskel for bibliotekene å ta det i bruk og det blir lettere å eksperimentere og skaffe seg erfaringern for bibliotekansatte rundt om i landet.

4 comments

 1. Men vi trenger jo ikke gå om lokalbiblioteket for å låne bøker på bokhylla – er ikke det allerede et slags ebok-utlån? Skjønt jeg kom over det ved en tilfeldighet, ikke spesielt godt markedsført. Hvorfor dukker ikke bokhylla.no sine mange skikk og bruk bøker opp når man googler konfirmasjonstale? I stedet fikk jeg bare ørten betaltjenester som gjerne ville skrive talen for meg. Det regnet og var kveld og jeg hadde ikke lyst til å gå på biblioteket skjønt jeg jo vet om alle skikk og bruk-bøkene. Så oppdaget jeg bokhylla. (Ikke for det – det hjalp ikke, jeg måtte likevel skrive talen min selv, men det var nå greit å få sett at det ikke ville hjelpe å stjele en!)

  Så jo, kanskje bokhylla inn i lokalbiblioteket ville vært en god idé.

 2. Thomas says:

  Jeg tenkte mest på at bibliotekansatte må lære seg verktøyet de kommer til å bruke i ebokformidling og at på grunn av forlagenes treghet med å tillate bibliotekene å kjøpe og låne ut kommersiellt tilgjengelig ebøker så mener jeg vi må starte med gratisbøker slik at det kunnskapen blir bygd opp før vi lanserer.

  Ditt poeng med bokhylla.no er svært godt. Det kan forbedres på svært mange måter, men samtidig er det viktig å huske at bokhylla.no først og fremst er et erfaringsinnhentingsprosjekt som skal peke mot framtidens løsninger. Det er ikke det tekniske som er det viktigste med bokhylla.no, men rettighetsregimet Nasjonalbiblioteket har klart å få til med forlagene og forfatterne. Nasjonalbiblioteket ser ikke ut til å ha en strategi for å markedsføre bokhylla.no, så det er opp til bibliotekene å gjøre noe med deg. F.eks. vel å legge til lenke til bokhylla.no i katalogen for bøker de har som også finnes som ebok på bokhylla. Det var noe vi gjerne ville gjøre på mitt forrige bibliotek. Kanskje jeg kan få det til på mitt nye?

 3. Odd Letnes says:

  Jeg synes du har et godt poeng her, Thomas. Vi trenger erfaringer nå, vi trenger å komme i gang, uansett om den spede begynnelsen blir perfekt eller ikke (noe den helt sikkert ikke blir). Det eksperimenteres heldigvis hist og pist. Blant annet har Hammerfest bibliotek startet et “mini-Buskerud-prosjekt” med utlån av lesebrett og av – ja, nettopp – ebøker som ligger i det fri.

  Vi trenger noen store systemer som kan håndtere dette. Biblioteksentralens BS Weblån kan være ett av dem. Jeg tror de ville vært tjent med å la bibliotek-Norge nå få begynne å prøve seg.

  Men vi trenger også konkurrenrende løsninger, da konkurranse fremmer innovasjon. Hvor finnes de organisasjonene som har muskler nok til å prøve seg nasjonalt? Kanskje sitter det noen IT-gründere et sted og koder og kobler moduler og snekrer framtidas biblioteksystem for håndtering av ebøker? Hadde vært spennende om de kom på banen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *