Bokskya er lansert

Bokskya-logo
Dagen har vært full av Bokskya, på twitter, i nettaviser og blogger. Selve lanseringen har vel ikke imponert om man skal tro twitter.

I stedet for å kaste meg over det allerede slaktede viltet, skal jeg se litt på hva som kunne vært gjort anderledes, spesielt om jeg tar på meg bibliotekarbrillene.

For det første ville jeg ikke lansert Bokskya som egen tjeneste/nettsted i det hele tatt. Jeg ville istedet lansert en håndfull nettbokhandler med en felles lagringsløsning. Bokskya er så og si uinteressant før man har kjøpt en ebok og ønsker å lese den.

Det andre er at jeg som kunde bør kunne registrere meg i bokskya i nettbokhandelen, helst så sømløst som mulig, uten å måtte gå omveien om nettstedet www.bokskya.no for så å gå til nettbokhandelen igjen.

Den viktigste tingen jeg ville gjort anderledes er at jeg ville ha rekruttert litteraturens fotfolk, bibliotekarene, lang tid i forveien. Jeg ville ha smørt bibliotekene med gratis leseplater, smakebiter på ebøker, aktiv annonsering og omtale i bibliotekpressen, og ikke minst møtt opp på hver eneste bibliotekarsamling, enten det er biblioteksjefmøter, konferanser som UNG 3.0 eller årsmøter i de mange bibliotekforeningene rundt om i landet. Jeg ville godsnakket med alle, tilbudt opplæring og gjort bibliotekene til rekrutteringssentraler for eboklesere. Først når du har en kritisk masse av lesende mennesker som vil akseptere og kjøpe ebøker kan du regne med å få et fungerende marked. Det er det bare bibliotekene som kan levere. Og da tror jeg ikke at prisen ville spilt en så stor rolle, og ikke minst ville man ha en et vennlig brukergrensesnitt i hver eneste kommune i landet som kunne hjelpe til med tekniske problemer for de som synes dette ble vanskelig (og det gjorde jo tydligvis de fleste). Eirik Newth påtalte at det som manglet var en ebokevangelist, det tror jeg han har helt rett i, og forlagsbransjen kunne ha hatt over 400 evangelister over hele landet om det hadde spilt kortene sine rett istedet for å gå i strupen på bibliotekene.

Og ikke minst, jeg ville ha lansert en bibliotekløsning samtidig med bokhandelløsningen. Det ville senket terskelen for å lese ebøker betraktelig, gitt folk mulighet til å prøve uten å investere større summer. Spesielt om biblioteket også låner ut leseplater.

Slik saken med bokskya og ebokhandlene står nå er vel det mest sannsynlige utfallet at det blir svært lite salg av norske ebøker og forlagsbransjen kan derfor toe sine hender og si “hva var det vi sa.” Jeg ønsker dem lykke til, men tror ikke på noen stor forbedring av situasjonen før de endrer holdning til bibliotek og det bokelskende og bokkjøpende publikum.

P.S. Om man ønsker å selge bøker i Bergen, byen som ikke har det språklige hunnkjønn, bør man droppe merkenavn med a-ending. Jeg spår dårlig salg i vestlandets hovedstad i tiden framover. Men selvfølgelig, her i byen blir den nok hetende Bokskyen uansett.

6 comments

 1. Ole Husby says:

  Det er vel omtrent en håpløs oppgave å lage noe som er brukervennlig når DRM hele tida står som et skyhøyt hinder. Spesielt når det fins brukere som har bruk for (eller lyst til) å kjøpe bøker fra forskjellige DRM-regimer.

  Dessuten tror jeg mange savner ett sted å søke.

 2. Thomas says:

  Det har du helt rett i Ole. DRM-en er det største hinderet for at det blir noe særlig eboksalg. Vi får se hva som skjer i årene som kommer, men jeg våger meg på den påstand at det første forlag/bokhandel som selger DRM-frie bøker vil gjøre det ganske mye bedre enn dagens tilbud.

 3. Lilja Westerlund says:

  Ad navnet: Som nordlending og flittig bruker av a-endelser, må jeg bare si at jeg allikevel ikke klarte å skjønne akkurat denne endelsen. Sky har aldri vært hunkjønn for meg, og jeg skjønte rett og slett ikke helt hva dette var. Var det et fly? Var det en morsom verbing, á la “nå har det bokskya over”? Eller var det en slags dialektisk ending jeg har vært forskånet for tidligere? Det var visst det siste. Jeg ser at bokmålsordboka er enig med meg (og ja, det finnes hunkjønnsord også på bokmål, selv om ikke alle bruker dem). Nynorskordboka, derimot, mener man kan prate om ei sky. Man kan blir forvirret av mindre, og jeg får følelsen av at tjenesten er minst like forvirrende…

 4. Magne says:

  Det er nok ikke DRM som er det store hinderet her, selv om DRM er upopulært. Bare se på Amazon og Kindle, som er inngjerdet av DRM.
  Problemet er nok heller bokhandelen. Norsk bokbransje er bokhandlerlojal. en effektiv nettbokhandel vil utradere de fleste av de bokhandlerne som er igjen. Dette er nemlig et område der det ikke er noe å tjene på å være desentralisert. Tvert imot, -tjenestene blir best dersom vinneren tar alt. Som Amazon.
  Bokbransjen sitter med en bombe i hendene, og er livredde for å tenne lunta.

 5. Thomas says:

  Du har et veldig godt poeng Magne. I en lukket verden som Kindle og iBooks kan man gjøre DRM-en mer usynlig. Problemet her er som med Bokskya og andre at vi ikke får alle med på samme løsning. Da må man se på alternativer og DRM-fritt ser ut til å være en god kandidat:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *