På tide med et åpent klassifikasjonssystem?

Takket være Bibliobabl oppdaget jeg en post på bloggen Open Sesame som omtaler Tim Spaldings (som står bak LibraryThing) invitasjon til en dugnad for å lage et nytt klassifikasjonssystem som kan erstatte Dewey! Dette er absolutt på tide. Dewey er ikke lenger et system som passer for den verdenen vi lever i idag. Samtidig er det vanskelig å se hvordan noen skal kunne lage et nytt system alene. En dugnad i den åpne kildekodes ånd er absolutt den rette formen for et slikt prosjekt. Her kan alle bidra!

Noen amerikanske folkebibliotek har tatt i bruk bokhandlerklassifikasjonssystem istedet for Dewey, noe som tydligvis har falt i publikums smak. Samtidig er bokhandlerenes system kanskje litt for grovt for større bibliotek. I små bibliotek tror jeg man lett kunne innføre enklere inndeling av fagsamlingen og få stor effekt i forhold til publikum. Det skal bli spennende å følge dette arbeidet. Kanskje noen norske bibliotekarer føler seg kallet?

Dette prosjektet er nok et steg i retning av det åpne biblioteket. Når vi får åpne katalogsystem som Koha og Evergreen, åpne klassifikasjonssystem, og kanskje litt mer åpenhet i drift og utvikling av bibliotekene, da kommer vi kanskje noen skritt nærmere et bibliotek som er til for brukerene.

2 comments

  1. Rigmor says:

    Spennende prosjekt – vi trenger et alternativ til Dewey og UDK. Ett som er litt mer “up to date”. Og dette må da være en helt super måte å jobbe med det på 🙂

  2. bentebing says:

    Erstatte Dewey? Det ser jeg for meg som et laaangvarig prosjekt, men slik var det vel da Melville startet med sitt og. Fordelen med vår gamle Dewey er at systemet brukes i mange bibliotek og når man har lært seg det så kan man faktisk finne fram i ukjente bibliotek uten altfor mye styr. Oppstillingen av bibliotekets materiale har det vært gjort ulike forsøk med og da er man ofte overlatt til lokale logikken ( som av og til kan være en utfordring). Bokhandlersytemet som Thomas nevner kunne det være spennende å se noen eksempler på. Selvom jeg synes bokhandel er et vidunderlig sted, så bruker jeg forferdelig mye tid på å finne bøkene jeg ser etter. Men det er kanskje bare meg? På eget bibliotek opplevde vi i vår at flere kom og spurte etter pocketbokhylla! Det har ikke skjedd før og kan slik sett være et insitament til å tenke enda mer på lånerbehov enn bibliotekryddighet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *