Nick Hornby om e-bøker

Nick Hornby skriver om ebokleseplater og har gode og grunnleggende argumenter for at ebøker og leserplater ikke vil slå an på samme måte som mp3spillere. Han har faktisk satt fingeren sin på problem nummer en: Det er faktisk ikke så veldig mange som liker å lese! De som liker å lese og har bøker hjemme kan ikke lett stappe dem inn i en ebokleseplate, i motsetning til hva vi kan gjøre med iPod og cd-samlingen. Dermed må man ut og kjøpe nytt innhold. Kun for spesielt interesserte altså.

Hornby skriver hovedsaklig om romaner og lystlesing, i motsetning til det området der e-bøker faktisk har slått an og har en stigende popularitet, nemlig innen utdanning og faglig lesning.  Det kan se ut som det går mot en polarisering av bokmarkedet der fag- og utdanningslitteratur blir publisert og distribuert elektronisk, mens romaner, tegneserier og kokebøker fortsatt vil ha sin plass som papirprodukter.

Så får vi se om utviklingen går i retning av bedre leseplater og ikke minst bedre prismodeller for e-romaner. Først når Apple designer den ultimate leseplata tror jeg at det kvinnedominerte bokklubbmarkedet vil være modent for å lese romaner på skjerm:-) Men da må man finne en fin måte å vise fram hva man har lest i stua slik at statusen, den kulturelle kapitalen, ikke minsker. Kanskje en skryteskjerm i bokylla som viser omslaget til kjøpte bøker?

2 comments

  1. bente bing kleiva says:

    Hør hvordan det høres ut da: LesePLATE! Noe så flatttt! Jeg er helt for e-bøker ndg fagbøker uten for mye illustrasjoner, men skjønnlitteratur, no way!Tenk på lesere som meg som leser slutten først! Dessuten er bøker, mer enn bare teksten – papiret i boka, permen, lukta. Men som du sier – om Apple lager den ultimate e-boka, jaja…

  2. Abdobe says:

    Folk kan fortsette å lure seg selv. Bruker selv en Sony ereader. Jeg har aldri lest mer, og det er bare utrolig hvor enkelt det er når man kan frakte med seg 100 bøker på en gang. Med minnekort kan jeg frakte med meg tusener av bøker. At mange lesere er reaksjonære mht til nyvinninger som e-bøker, det er kanskje ikke unaturlig. Etter å ha fått min e-reader, lært å bruke programvaren og skaffet mange bøker, så er det rett og slett mye enklere å ta med seg boka over alt. Den er tynn, veier lite, har plass til mye og kan leses på en skjerm som ikke har bakbelysning eller som man blir sliten i øynene av. Leseplate/lesebrett/e-bok/e-leser/”e-greie”
    Det spiller ingen rolle. Sonys ereader ser faktisk flott ut. Iliad fra Amazon blir en klump i forhold.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *