Den store e-bokdagen!

I dag har virkelig e-bøker vært i nyhetsbildet. I aftenposten har de en artikkel om den nystartede skandinaviske e-bokhandelen Digitalbok.no.
Det store med Digitalbok.no er kanskje ikke nødvendigvis selve bokhandelen, men at for første gang kan du kjøpe e-bokleseplatene iRex og Cybook i Norge! Såvidt jeg kan se etter litt leting har Digitalbok.no ennå ingen norske tekster, naturlig nok når forfattere og forlag i Norge sitter med stumpen godt plantet på den andre siden av gjerdet. Ingen innsatser så langt ser ut til å ha beveget statstilskuddsmottakerene til å se på nye distribusjonsformer og muligheten til å nå nye lesere. Uansett så finner du et stort antall engelske tekster, og i valgpanelet for språk er det en forførende mengde muligheter, men ikke alle leder til tekster ennå. Vi får håpe at løftet om alle mulige språk blir holdt senere. Utvalget av bøker ser også ut til å være en smule på den tynne siden av den lange halen. Selv om jeg var så heldig å finne en hittil for meg ukjent bok av en av mine mange favorittforfattere Mac Reynolds under kategorien Science Fiction. Det skal også sies at prisene på bøkene er svært hyggelige. Å få tak i Peter F. Hamiltons Nights Dawn triologi for 65 kroner må sies å være et kupp. E-bøkene kan lastes ned og leses via den etterhvert svært allestedsnærværende mobipocket e-bokhandelsplattformen, og e-bøkene kan leses på de fleste plattformer fra PCer, PDAer, mobiltelefoner og selvfølgelig dedikerte e-bokleseplater.

OPPDATERING: Digitalbok.no bør jobbe aktivt med søkemaskinen sin. For å søke på forfatternavn (ofte invertert på selve posten) så må man søke på etternavn i fornavnsboksen og omvendt, men dette gjelder selvsagt bare en del av postene, så man må søke begge veier for å være sikker. En stor svakhet!

Dagens andre store e-boknyhet var at Newsweek skriver et lenger stykke om Amazons e-bokleser Kindle og hvordan e-boken og e-bokleseren vil revolusjonere lesing og skriving av alle typer tekster i framtiden. Artikkelen er svært pro-e-bok, men er en god oppsummering av både tilstanden i det amerikanske bokmarkedet og e-bokens potensiale. Det er verdt å merke seg at Amazons Kindle-prosjekt er et svært proprietært system der både DRM og låsing til Amazon ser ut til å være på plass. Ikke ulikt en liten belgvekst i musikkindustrien. De bildene som har lekket ut av Kindle gir e-bokleseren utrolig nok tittelen “den styggeste ebokleseren hittil”, men det kan være at det utrolig ukule bildet bare er kamuflasje for en utrolig flott leser som vi får se lansert i løpet av denne uken.

Som vanlig i disse sammenhenger glimrer bibliotekene med sitt fravær, unntatt som leverandører av tekster til de store scanneprosjektene til Google og Open Content Alliance, og som tapere i kampen om å være veien mellom leser og bok. Vi venter fortsatt på at vi skal få brukervennlige løsninger for e-bokformidling fra bibliotek, både Biblioteksentralens DiViBib prosjekt og Nasjonalbibliotekets digitaliseringsprosjekt har svært langt igjen før den norskspråklige e-boken har noe som helst å si i konkurransen med den trykte. Og for et lite språkområde som norsk kan det på sikt få mye å si for hva de neste generasjoner leser.

4 comments

 1. Atle Røijen says:

  En liten kommentar fra hoyvis.no – informasjon om bredbåndsanvendelser i offentlig sektor.

  Undertegnede synes at elektroniske bøker er en spennende utvidelse av bokformatet. Det gir mange nye muligheter – ikke minst at du kan ha flere tusen bøker uten å måtte utvide bokhylla. Suksessen til e-boka forutsetter gode lesere som kan konkurrere med bokas lesbarhet og enkle anvendelse (det er bare å bla en side…). Hittil har ikke teknologien vært god nok, men det ser ut til å ha skjedd en hel del siden e-boka sist stod på dagsorden.

  Digitalbok lanserer bla. digitalbokleseren Cybook Den veier bare 174 g og har plass til SD-minnekort, og kan vise bilder i ulike formater (Jpeg, GIF, PNG) i tillegg til å spille av lyd i Mp3-fromat. På samme måte som en avansert Mp3-spiller er mer enn en musikkspiller kan Cybooken også vise bilder og spille av musikk. Det gjør det også mulig å lage bøker som inneholder multimedia. Klikk på et bilde og du ser en video, en animasjon, et lydkutt (Kronprins Haakon snakker etter hjemkomsten til Norge i 1945 eller en sketsj av nylig avdøde Trond Kirkvåg)… Boka har et potensiale til å bli noe den hittil aldri har vært… Det interne minnet er relativt beskjedent på 16MB så det vil sikkert sette noen begrensninger.

  Dagens Cybook er helt klart bare starten på en utvikling og siden det egentlig er en strippet PC så er det klart at man kan putte inn alle mulige (og umulige) muligheter… Jeg ønsker meg i allfall en enhet som også kan lese digitale tidskrift, som har innebygget trådløst nettverk (slik at jeg kan gå ut og hente inn dokumenter, tidskrift, bøker, kanskje også kunne kommunisere med andre direkte uten å måtte gå veien om en PC) og som kan vise feriebilden på kommoden når jeg ikke bruker enheten til å lese bøker…

  Cybook bruker et format som gjør det mulig å bruke boka på ulike enheter (PC, mobil, PDA etc.). Det skal også være mulig å merke av og kopiere tekst for bruk i andre sammenhenger. Det er jo viktig for oss som liker å lese fagstoff og bruke det i oppgaver, rapporter ol.

  Av: Atle Røijen

 2. Emod says:

  Jeg har gått til innkjøp av leseplaten Cybook gen3 og jeg må si at jeg er fornøyd. Den er veldig liten, men samtidig i perfekt størrelse til å lese bøker som kun er tekst. Intet norsk tilgjengelig så langt, men på engelsk får jeg stort sett tak i deg jeg ser etter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *