Hva vil du lese?

Hva slags e-bøker vil du lese? Jeg hadde en hyggelig prat med Kjartan Vevle på Biblioteksentralen om e-bøker og DiViBib idag. Han nevnte at de er på utkikk etter gode forslag til e-boktitler som bibliotekene ønsker. Dette er en utfordring jeg tenkte jeg kunne la gå videre til leserene av denne bloggen. Hva skulle du ønske var tilgjengelig som e-bøker, både personlig, og som bibliotekar?

Min første tanke er at jeg som bibliotekar mener at det bør satses på fagbøker, ikke romaner. Romanlesere er ikke spesielt motivert for å lese på skjerm og tidligere satsinger på e-bokfronten i Norge har vel vist hvor mislykket slike forsøk kan være. Fagbøker derimot burde ha et litt bedre marked. Ikke minst fordi lesere av fagbøker har helt andre behov enn romanlesere. Fagbokleseren leser ofte bare deler av boka, har behov for søkemulighet og en enkel kopieringsfunksjon. I tillegg jobber ofte fagboklesere på PC parallelt med lesing, så terskelen for å lese på skjerm skulle være lavere enn for romanleseren.

Her er mine personlige ønsker på fagbokfronten:

 • Fagbøker innen forlagsbransje, litteratur og bibliotekfag (denne siste er det vel ikke så mye av men…)
 • Reisehåndbøker
 • Bøker om samfunn og IT (f.eks. Tron Øgrims – Kvikksølv)

Min bibliotekarliste:

 • Reisehåndbøker
 • Samfunnskritiske bøker/debattbøker (også fordi e-bøker kan være raskere tilgjengelige/kjøpes inn raskere enn fysiske dokumenter)
 • Hobbybøker (spesielt på mekking – forsvinner så fort fra samlingen:-))
 • Bøker innen IT, naturfag og matematikk

Bare et lite utvalg, og desverre ingen konkrete titler i denne omgang, men det håper jeg andre kan foreslå i kommentarfeltet til denne posten. Jeg vil også utfordre et par ikke-bibliotekarer… Eirik, Jorunn, Jill og Torill. Hva ville dere lese på skjerm om det var lånt fra et folkebibliotek?

6 comments

 1. Ane Landøy says:

  Thomas sa: “Her er mine personlige ønsker på fagbokfronten:

  Fagbøker innen forlagsbransje, litteratur og bibliotekfag (denne siste er det vel ikke så mye av men…) ”

  Godt nytt til deg, Thomas: https://bora.uib.no/handle/1956/1821

  er den elektroniske utgåva av “Aspects of the Digital Library”, ei bok skrive i 2006 av tilsette ved Universitetsbiblioteket i Bergen og Transylvania University Library i Romania i samarbeid. Dei einskilde kapittela ligg også som innførsler – heile boka er ei stor fil.

 2. Eli Frisvold says:

  Hvorfor ikke skjønnlitteratur? Vi som jobber på NLB er jo ganske fortrolig med det digitale. Og egentlig virker det jo ganske kult å ta med seg hele reiselektyrebeholdningen på ei lesefjøl. Ikke tar den plass, lett å bære, og – man trenger ikke noe særlig leselys så vidt jeg forstår. Men hvis lesefjøla panger… Man slipper opp for batterier…

 3. Thomas says:

  Jeg synes skjønnlitteratur som e-bøker er helt ok, men tror at fagbøker vil bli en større suksess. Selv leser jeg masse skjønnlitteratur som e-bøker, både på PC, mobil og leseplater. Kjekt med lav vekt og muligheten til å få en ny bok inn i heimen uten å måtte rusle til bokhandelen i pøsregnet, men irriterende å gå tom for batteri når man er på tur. Må visst huske å kjøpe meg bærbart solcellepanel. Så jeg er veldig for skjønnlitteratur fra et personlig perspektiv, men fra et faglig perspektiv ser jeg faglitteraturen som den mest verdifulle og sannsynlige suksessfaktoren for e-bøker i bibliotek. Bare tenk på å slippe å få tilbake reprasjonsmanualer for Ford Taunus 1982 modell nedsausa i olje, blod og det som værre er.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *