Adobe Digital Editions

Et nytt ebokleseprogram har sette dagens lys. Adobe Digital Editions er et lite og raskt program som tydligvis har kastet av seg mange av de problemene som tidligere e-bokleseprogram har hatt. Utfordringen blir derfor… HVORFOR? Trenger vi et nytt program som skal vise oss e-bøker? Eller burde vi heller holde oss til nettleseren som vi allikevel har oppe på skjermen mesteparten av tiden, men de utallige fanene med de forskjellige sidene. Ønsket om en “BOK” på skjermen ser ut til å være større hos produsentene enn hos brukerene. Vi venter i spenning på om dette er “the killer app” for e-bøker på vanlige dataskjermer.
Når man ser utvalget av bøker som det er mulig å velge mellom som gratis “prøvesmaking” så er det forstatt skjønnlitteraturen som dominerer, selv om det også er tatt med et par fagbøker (om Adobes programvare). Dette er nok en av feilene fra e-boksatsningens barndom som gjentar seg gang på gang. Hva er e-bokformatet egnet for? Lesing av skjønnlitterære værk, eller faglitteratur, dikt og kortere prosa? Om e-bøker noengang slår igjennom i massemarkedet spår jeg en stor mulighet for online-salg av noveller og dikt som litterære ekvivalenter til en-sangs-kjøp hos iTunes. Tidsskrifter er et annet marked som kanskje har en mulighet, dette følges med spenning.
Programmet er i windows beta (sorry Mac-fans) og som Adobe skriver på nettstedet:

We’re releasing an early Windows beta version now so that you have plenty of time to give us feedback on what’s working for you, and what isn’t. Get it now or browse and download eBooks and digital magazines in our free library. Make reading an experience.

Denne e-bokleseren åpner flere format enn de vi har sett før. Bl.a. OEB, PDF og XHTML, som sannsynligvis vil være de foretrunke format for e-bokpublisering i den forsebare framtiden.
Takk til Bibl.se for tipset.

Oppdatering:  Det ser ut til at Adobes begrunnelse for dette programmet er rettighetshåndhevelse. “Hos oss er ditt åndsverk trygt!” Må innrømme at jeg har sett bedre begrunnelser, og dette tror jeg ikke er et grunnlag for noen stor suksess.

Har prøvd ut ADE på en tavlePC og liker programmet godt i seg selv. God sidegjengivelse, ingen forsinkelse når man blar og et svært enkelt grensesnitt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *