Et skritt nærmere bibliotekblogg.no?

En av mine gamle drømmer om å sette opp et nettsted for bibliotekblogger har kommet et skritt nærmere. WordPress, for tiden det beste bloggprogrammet har fått en multippelbrukerversjon som gjør det mulig å sette opp MANGE blogger på en server enkelt og greit (se wordpress.com). Så da er det bare å sette igang, få på plass en stor server, installere wordpressMU og invitere bibliotekene til blogging i stor skala og på eget domene. Noen som føler seg kallet? OM det blir noe av Biblab så er dette en prioritert oppgave etter min mening. En tjeneste som Norsk Digitalt Bibliotek kunne sette igang med. Noen som sa nytteverdi og digitalisering av bibliotekene?

3 comments

 1. Jørn Helge says:

  Jeg skulle mene at Deichman kunne ha maskinressurser til noe sånt, i hvert fall i sånn småskala som det sannsynligvis ville bli…

  Men, når det er sagt, så kan jeg ikke helt tenke meg hvorfor man skulle trenge å sette opp en egen bloggserver for norske bibliotek, når wordpress.com og andre gjør en utmerket jobb sånn som det er.

  Da er det heller viktigere, som du nevntei biblab-posten din, at man får opplyst bibliotekfolk om hva man kan gjøre med slike verktøy. Med det mener jeg ikke funksjonalitet i første omgang, men hvorfor det er en god idé å ta i bruk f.eks. strøm-verktøy (RSS, iCal) for å nå brukerne sine.

  Og en av mine kjepphester: Bibliotekfolk burde også være i stand til å bruke tekstbehandling, regneark, e-post, pdf-filer etc. Etter min (etterhvert ikke så ringe) erfaring skorter det faktisk ganske så mye med helt ordinær datamaskin-kunnskap, og det gjør det ikke lettere å ta i bruk «web 2.0»-verktøy. Puh!

 2. Thomas says:

  Jeg tror det er viktig å ha en trygg “sandkasse” bibliotekfolk med lett eller tung teknologiskrekk kan leke seg i og føle at de ikke eksponerer seg for hele verden og at hele nettstedet er kontrollert av “pålitelige” institusjoner. Jeg tror det er en viktig faktor når det gjelder å øke tryggheten og kompetansen til bibliotekfolk generelt. Men du har rett i at det er en del grunnleggende ferdigheter innenfor IKT som må være på plass før web 2.0 verktøy blir aktuelle. Dette blir forhåpentligvis en del av kompetansesatsingen som blir skissert i bibliotekutredningen.

 3. Jon says:

  WordPress er et glimerende verktøy, men jeg vil anbefale å ta en titt på LifeType.net. Kanskje særlig i denne sammenhengen fordi LifeType har en sentral presentasjonesside som samler alle de siste postingene fra ulike blogger på en installasjon. Dette kan jo fikes på ulike vis, men her kommer det “rett ut av boksen”. Skalerer godt gjør det også, noe VG-bloggene er et bevis på. Der benyttes pLog – forgjengeren til LifeType.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *