Et biblioteklaboratorium?

Morten Skogly skrev et interessant svar på en epost om Bibliotek 2.0 i mai i år.

Det vi burde ha er en norsk bibliotekslab, hvor alle resultater og løsninger var open source, samt at alle prosjektmidler gitt til enkeltstående prosjekter som Låtlån og andre ypperlige eksperimenter blir gitt under forutsetning av at alt fra erfaringer til kildekode blir gjort fritt tilgjengelig for bibliotekssfæren, eller for den saks skyld for hvem som helst. Laben kunne også fungere som kurssenter for eksperimenteringsglade bibliotekarer. Alle foredrag og kurs gjøres gratis tilgjengelig som video / lyd / tekst slik at man får økt kunnskapsdelingen. Og kanskje bør også organisere dette i en ren idebank, slik at en nyansatt bibliotekssjef i en liten kommune kan gå inn og feks hente ut markedsføringsideer og erfaringer fra andre bibliotek, sette dem i drift, og så gå og ta seg av kundene sine istedet for å rote rundt på kontoret.

Se så! Kjør debatt 🙂

Tidligere hadde Jorunn D. Newth sendt ut en oppfordring til Bibliotekhackerene:

28/9/2005
Hvor er de norske bibliotekhackerne?

LibraryThing er kul. Det er også Library Lookup. Ingen av dem er laget av amerikanske biblioteker, men av bok- og bibliotekentusiaster. Hvem hacker de norske bibliotekene?

Thomas har skrevet smarte ting om at Norsk digitalt bibliotek heller bør være en samling tjenester og verktøy som kan brukes der folk trenger dem, enn den ørtende norske portalen. Jeg er helt enig!

Men skal vi, i mellomtida, sitte og vente på institusjonenes utredninger? Verken LibraryLookup eller Library Thing kom fra bibliotekinstitusjoner. Og det er da nok av it-kyndige bibliotekarer og bibliotekvenner til at vi selv burde kunne komme i gang med å hacke biblioteket på vårt eget lille vis.

Jeg etterlyser små, snedige triks og løsninger som gjør livet lettere for bibliotekbrukere.

Min egen forsiktige begynnelse, siden jeg ikke er så stiv i skripting, er et par tilpasninger av Jon Udells LibraryLookup for norske biblioteker. De virker først og fremst med Amazon, og det er dessverre ingen norske nettbokhandlere som bruker ISBN i nettadressene sine. Jeg prøvde å få til en bokmerkesnutt for Deichman, men å lure en ordentlig søke-url ut av bibliofilløsningen var ikke enkelt, jeg tar gjerne et vink!

Kort bruksanvisning for uinnvidde: Dra pekeren til en av verktøylinjene i nettleseren. Klikk på knappen neste gang du finner noe interessant på Amazon og se om boka finnes hos et norsk Bibsys-bibliotek. Bibsys, Stavanger folkebibliotek og Kristiansand

Jeg pønsker på mer og oppfordrer alle nerdete bibliotekarer og bibliotekvenner til å gjøre det samme.

Begge disse setter fokus på et stort hull i norsk bibliotekvesen, de små “hackene” som skaper et variert og spennende bibliotek 2.0 på nettet. Vi har flere eksempler på at dette skjer i USA, Danmark og Storbritannia, men her hjemmer ser det ut til at bilbiotekhackerene holder seg i ro.

Jeg tente såpass på ideen til Morten om et Biblioteklab at jeg sitter i skrivende stund med et prosjektforslag som jeg skal levere til ABM-utvikling/Norsk Digital Bibliotek om ikke så  lenge. Tanken er å skape et nettverk av folk som ønsker å skape små
tilpassede program eller tjenester som bruker de mulighetene web 2.0 skaper på bibliotektjenester. Samtidig ønsker jeg at norske bibliotek lett skal finne fram til gode program og tjenester de lett kan integrere i sine egne nettjenester. Neste punkt på ønskelisten er en serie med kurs/verksteder der bibliotekfolk kan bli oppdatert på web 2.0, få prøve det ut i praksis og få kompetanse på hva som passer til eget bibliotek.

Er det andre ting som bør med i et biblioteklab? Send meg en melding eller legg inn en kommentar her.

Thomas

3 comments

 1. Vidar Ringstrøm says:

  Noen vil sikkert synes dette er morsomt:

  Søketillegg for Firefox-browser: http://www.bibsyst.no/firefox/search.html

  Det som skal til(for Firefox), er å lage ei enkel fil som spesifiserer søket og
  ei bildefil(16×16 punkter) som vises sammen med navnet.
  I tillegg kan man lage ei lita side med litt javascript, slik at brukerne bare
  kan klikke på ei lenke for å få installert søketillegget.

  Dette er filene som er brukt for disse to tilleggene:

  http://www.bibsyst.no/firefox/trondheim.src
  http://www.bibsyst.no/firefox/trondheim.gif
  http://www.bibsyst.no/firefox/skedsmo.src
  http://www.bibsyst.no/firefox/skedsmo.png

  Opera har tilsvarende funksjonalitet.

 2. Thomas says:

  Biblab.no går så det suser. Jeg synes virkelg at det har blitt en drivkraft på teknologisiden av bibliotekverdenen i Norge. Det jeg er lei for at de ikke har fått til er å engasjere grasrota med tilbud om f.eks. bloggverksteder etc. men der har 23 ting på mange måter fylt tomrommet, så det er ikke så farlig:-) Takk for ideen som satte det hele igang!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *