ABM-media på sporet igjen!

Forrige ukes hyggelige nyhet er at Høyskolen i Oslo, avd. JBI og AMB-utvikling nå jobber sammen for å få ABM-media etablert. Dette er etter min mening en svært god løsning på flere plan. For det første har vi fått en ikke-kommersiell driftsorganisasjon som har ABM-feltets kjerneproblemstillinger i fokus og en utgiver som ønsker å utvikle ABM-media i den samme retningen undertegnede har ivret for hele tiden. Et sted for utgivelse av både tidsskrifter og andre publikasjoner, bøker, e-bøker og andre dokumentformat som kan passe inn i den faglige virkeligheten hele ABM-sektoren lever i. Jeg tror at det største potensialet ligger i å satse på elektronisk publisering, i likhet med Tord Høivik over på Plinius, og få mest mulig ut av ressursene.

Og for ikke å stoppe helt opp i planene for det nye medieimperiet, hva med å slippe blogger og wikier inn i varmen? Som det har vært ropt høyt på før, etabler et bibliotekbloggnett (eller en ABM-blogg) hvor alle bibliotek som ønsker det kan opprette og drifte sin egen blogg i trygg forvissing om at de ikke er i klørene på “gigantiske monopolkapitalistiske uhyrer” som Google, Microsoft eller Yahoo. ABM-media kunne få inntekter på dette tiltaket ved å tilby manualer, bøker, kurs og opplæring i bruk, drift og utvikling av blogger og wikier for hele sektoren. Dette er en nisje jeg ikke tror er fylt ennå:-)

Og så gleder jeg meg til å se de første e-bøkene fra ABM-media. Det koster mye å trykke en bok, så kanskje vi kan få flere fagbøker om bibliotek når den kostnaden forsvinner (og vi får en fornuftig DRM-fri e-handelsmodell?)

For sikkerhets skyld! Jeg er ikke i mot papirpublisering, og ønsker at både Bok og Bibliotek og Museumsnytt fortsetter i sine papirformer, men det største potensialet for utvikling tror jeg ligger i den digitale utgaven.

3 comments

 1. Jorunn says:

  Av nysgjerrighet — hvorfor ønsker du egentlig at de skal fortsette som papirpublikasjoner?

  For øvrig må jeg si at bloggen her er blitt utrolig snasen!

 2. Takk for hyggelig kommentar om bloggens nye utseende. We aim to please:-)

  Jeg ønsker å se tidsskriftene i papirformat i forsebar framtid av to gode (etter min mening) grunner.
  1. En stor del av målgruppen for Bok og Bibliotek, og mistenker jeg, Museumsnytt, er beslutningstakere og politikere av alle former og farger. Inkludert de som IKKE er så svært oppegående på det digitale feltet. For ikke å snakke om egne kolleger som heller ikke er begeistret for det vi kan kalle skjermtekster. Det er minst like viktig at kommunikasjonen og informasjonen flyter godt og tydelig til disse gruppene som til de som har oppdaget RSS, e-bøker og andre morsomme måter å få tak i tekster på.

  2. Tradisjon og følelse – ikke noe vi bør glemme eller hoppe over. Den emosjonelle komponenten i papirlesning er noe som bør være med i regnestykket over hvilke formater man skal publisere i. Selv er jeg svært fornøyd med å skrive i det elektroniske format, men jeg er også lysten på en liten papirpublikasjon på sikt. Ingen gode grunner finnes annet enn de følelsesmessige og taktile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *