Ny podcast

Ny utgave av Bibliotek og IKT-tanker er på plass. Døm selv:-)
Her er en liten liste over lenker som jeg henviser til i podcasten. (Hvordan skal man formidle hyperlenker når mediet er lyd?)
– Web 2.0 – Tim O’Reilly, Wikipedia
– Papirbokas framtid – Eirik Newth, Espen Andersen
Hva er en bibliotekar? – Opp Amaryllis!
————————–
Niels Damgaard på SkoleBibBlogg for VGS stiller spørsmålet om hva vi skal kalle en podcast på godt norsk? Min favoritt er belgkasting (Pod = belg, og casting, eller broadcasting = kasting, eller kringkasting). Dog skjønner jeg at belg ikke er noen god oversettelse av den allestedsnærværende iPod’en, så kanskje et kompromiss blir podkasting?
Og… Nei Niels, jeg kommer ikke til å lese inn den første podcasten igjen uten viftestøy. Den får ligge der til skrekk og advarsel til de som kommer etter:-)

Thomas

2 comments

 1. Hei Thomas,
  Jeg har hørt på podcast’en din og synes dette høres spennende ut. Interessant også å høre din gjentatte markedsføring av Norgesbiblioteket, en ide jeg sluttet meg til umiddelbart da jeg leste Tords innlegg. Men gjentakelse er et viktig virkemiddel, så jeg håper du fortsetter å pushe ideen!

  Mht. mitt siste innlegg på Amaryllis med utfordring til Høgskolen, er jeg veldig spent på svaret. Dette dreier seg forøvrig ikke bare om hva bibliotekarrollen skal være – og det må selvfølgelig være mange forskjellige ting – men ikke minst om hva BIBLIOTEK skal være. Dette må, som også Tord har påpekt, diskuteres som to forskjellige ting.

  Jeg er forøvrig ikke enig med deg i at man må vente og se hva det blir når man kommer ut etter endt utdanning – at rollen må vokse frem av seg selv i det praktiske feltet. Jeg mener at man må kunne ha en overordnet debatt om de mer strategiske og prinsipielle sider ved bibliotekarrollen – og om biblioteket og dets rolle(r) i samfunnet. Bare ved å ha et reflektert forhold til de idemessige sider, kan vi håpe å holde tungen rett i munnen i praksis.

  Dette er en debatt som må føres på mange hold og på flere nivåer. Det jeg håper å oppnå med min utfordring, er at man på Høgskolen er villig til å gå inn som en av de ledende i debatten – og ikke minst at studentene kan få glede av dette i sitt studium.

 2. Thomas says:

  Hei Kari.
  Jeg skjønner godt at frustrasjonen over at bibliotekutdanninga ikke gir dere en klar visjon/definisjon på hva bibliotek og bibliotekarer er. Det er klart at det er utdanningas oppgave å nettopp gi dere de knaggene dere skal henge deres faglige og profesjonelle identitet på. Samtidig så er det faktisk verdifullt at dere ikke får noe fiks ferdig opp i handa. Alle må likevel definere sin faglige identitet, og det tar noen år enten man liker det eller ikke. Debatten om de strategiske og prinsipielle sidene ved bibliotekarrollen må vi ta, både i og utenfor bibliotekutdanningsinstitusjonene. Jeg håper at f.eks. Norsk bibliotekforening nettopp er med på dette med sitt utspill om biblioteketiske retninglinjer. Jeg håper at JBI tar din oppfordring alvorlig og at vi får en frisk debatt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *