Bibliotekutredning – på tide med kvotering?

Bibliotekutredningen lever sitt stille liv og rusler videre, iallefall ser det slik ut for oss som ikke sitter i Oslogryta. Nå har ABM-utvikling lagt ut flere delutredninger der fokus er på spesielle problemstillinger og områder:
Bibliotekene og det flerkulturelle Norge. Robert Vaagan [pdf]
De nasjonale minoritetene. Jødene, kvenene, rom, romanifolket,
skogfinnene
. ABM-utvikling ved Hilde Holmesland [pdf]
Opphavsrettslige problemstillinger for bibliotekene: en oversikt. Kristine Abelsnes. [pdf]
Finansiering og organisering av digitale tjenester. JBI ved Ragnar Audunson, Ragnar Nordlie og Svanhild Aabø [pdf]

Dette er alle interessante utredninger jeg tror vi har stor bruk for i en nasjonal bibliotekpolitikk. Det jeg savner er en større variasjon i HVEM som utreder ting for ABM-utvikling.

Såvidt jeg kunne se var alle utrederene fra Oslo m/omland. Bare for å slå det fast. Dette er alle svært kompetente og flinke folk som har forfattet utredningene, men jeg savner navn, like kompetente og flinke, som holder til utenfor en 100 kroners drosjetur fra Observatoriegata. Hvor er utrederene fra Tromsø? Hvor er referansegruppemøtene utenfor Tigerstaden? Det er flinke folk fra hele landet med i referansegruppa for bibliotekutredningen, men de må alle stå opp før kl. 06.00 om morgene for å rekke flyet til Oslo når de skal delta på møter. Hvor ofte står oslofolket opp tidlig for å nå møter i resten av landet? Iallefall ønsker jeg at prosessen involverer resten av landet på en litt mer håndfast måte. Begynn med å legge referansgruppemøtene til flotte bibliotek i andre deler av landet. De siste dagers diskusjon på biblioteknorge e-postlista viser at det er mye flott å vise fram. (Dagens referansegruppemøte på BIs nye bibliotek forstår jeg godt det er et flott bibliotek), men stikk innom ungdomsavdelingen på Levanger bibliotek og det nye biblioteket i Tromsø også! Tromsø er også interessant på grunn av kontroversen rundt biblioteksjefstillingen, en problemstilling bibliotekutredningen bør være veldig oppmerksom på.

Jeg begynner å tro på kvotering av utredningsoppdragene til andre deler av landet enn postnummer 0000-1000. Hver tredje utredning bør gis ut til andre enn de etablerte bibliotekinstitusjonene i Oslo. Dette bør gjelde både ABM-utvikling, Nasjonalbiblioteket (som jo har en distriktsalibiavdeling i Rana) og Norsk Bibliotekforening. Lykke til, det er mange flotte, kompetente og flinke fagfolk i hele landet som kan bidra til å få fram andre syn enn Norge sett fra Oslo 3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *