Er det ikke størrelsen det kommer an på?

De som var inne på Google i går (27/9) la kanskje merke til noe spesielt. Det ene var logoen med syv kakestykker for å feire Googles fødselsdag, syv år. Men det var en liten forandring til, mye mer betydningsfull: Tallet som viste hvor mange sider Google indekserer var forsvunnet. Det er riktig – Google har avblåst søkemaskinkrigen, størrelsen på databasen er ikke lenger viktig. Hvem bryr seg om Google indekserer 8-9 milliarder sider eller Yahoo! sier de har over 19 milliarder objekter, og hva er det egentlig man snakker om?

Siden søkemaskinene startet har størrelsen vært vesentlig, konkurransen har vært hard og brukerne fulgte med spenning mens titals millioner vevsider ble til hundretalls millioner og så til milliarder, og så til flere milliarder. Det siste store spranget i krigen var torsdag 10 november 2004 da Microsoft lanserte MSN Search med ca 4 milliarder sider og Google fordoblet sin database til over 8 milliarder samme dag, et kupp mente mange. Men til ergrelse for andre, spesielt undertegnede som hadde kurs dagen etterpå og opplevde det forsmedelige at viktige data ble foreldet dagen før kurset.

Men nå er altså den krigen avblåst etter at stadig flere sier at størrelsen ikke har noe med saken å gjøre, det er relevansen som er det viktige. Danny Sulllivan har en god artikkel om dette i Searchenginewatch.

Så er dette en God Ting? Kanskje, kanskje ikke. Størrelsen i seg selv var ikke så viktig, men det var et indikator for hvor omfattende den dekket mindre steder på nettet, for eksempel norske vevsider. Og mange bruker mulghetene Google har for å avgrense til lokale internettsteder til å søke i alle sidene til et bestemt nettsted. Størrelsen på søkemaskinen gir en indikasjon på hvor grundig det blir gjort. Men bare en indikasjon. Og det er så mange usikkerheter og definisjonspørsmål knyttet til krigen om størrelsen at det kanskje er vel så greit å si med Gershwin brødrene: “Let’s call the whole thing off”.

Even

3 comments

  1. Mange gode tanker her Even. Jeg minnes et gammelt visdomsord: “Det er ikke størrelsen det kommer an på, men hvordan du bruker den.” For en ting er i alle fall sikkert: Jo større mengder informasjon, jo mer bruk for noen som kan sortere informasjonen og gjøre den tilgjengelig.

  2. Even says:

    Til Magne! Interessant, men for å kommentere liten ting som ikke kom frem i det du skrev: Det er negasjonen til ordet som ikke er indeksert du søkte på (ved å sette en minus foran), da er svaret alle nettsider som ikke har det. Det fungerer også i MSN search (ca 5,3 milliarder vevsider) men ikke i Yahoo search. Det minner om gamle Northern Light hvor svaret var hele databasen når du søkte på et ord eller negasjonen til det samme. Det fungerer også nå i Google, et søk på (min favoritt): “to be” OR -“to be” gir også hele basen, 9,65 milliarder vevsider. Dette fungerer ikke i MSN eller Yahoo search.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *