Podcasting på Blogg og bibliotek

Blogg og biblioteks første forsøk på podcasting ligger nå ute på nettet. Alt er ikke klart, spesielt alle de små tingene som må gjøres for å få til RSS og inkludering i iTunes og andre oversikter. Regner med å få det til senere. Vi tar gjerne imot tilbakemeldinger på podcasten.
Lenker til det som er nevnt i podcasten:
Podcastdefinisjon på Wikipedia
Audacity

3 comments

 1. Det der var tøft Thomas! Gikk veldig greit å laste ned, og lydkvaliteten var også helt akseptabel. Du har mange interessannne tanker rundt hvordan dette kan brukes, men jeg har noen innvendinger:

  -Når det gjelder formidling av nyheter fra biblioteket mener jeg personlig at noe så gammeldags som tekst kanskje vil fungere bedre. Tekst kan lastes ned på absolutt alle maskiner med tilknytning til nettet, også de mest antikvariske. I tillegg kan tekst leses i flere omganger, dersom en ikke har tid til å lese alt på en gang. Det samme gjelder for så vidt med lydfiler, men der må en kanskje spole seg fram til der en stoppet sist, noe som er en ekstra jobb som kanskje ikke alle late brukere vil gidde å gjennomføre. En blogg er etter min mening den mest ultimate måten å formidle nyheter, ikke minst med tanke på muligheten for å legge igjen egne kommentarer.

  -Å legge ut eventyrstund og andre opplesninger som lydfil er jeg i utgangspunktet mer positiv til, så fremt eventyrstunden består kun av opplesning. Dersom den også inneholder litt skuespill eller “performerance” kan det kanskje være en enda bedre ide å legge den ut som video, slik at brukerne får med seg hele opplevelsen?

  En måte å bruke dette på som jeg ser for meg er å lese inn f.eks. lokale forfattere og legge det ut på bibliotekets hjemmeside, dersom en får ordnet med rettigheter. Dette vil spesielt være nyttig for de som av diverse grunner ikke kan lese selv, fordi det er jo langt fra alle bøker som kommer i lydbokutgave. Lokale offentlige dokumenter kan også formidles på denne måten.

  En ting som i alle fall er sikkert er at dette er en spennende ny måte å formidle på!

  John David Didriksen
  (Åkrehamn vgs.)

 2. Thomas says:

  Gode poeng der John David. Jeg sier ikke, tror jeg, at podcasting skal erstatte tekstformidling, bare at det kan supplere eksisterende formidlingsmåter og kanskje åpne opp for muligheter til å nå nye grupper eller formidle nye tjenester og tilbud.

  Når det gjelder høytlesning ville jeg holde meg til materiale som var fri, dvs. eldre materiale eller ting som var utgitt under en creative commons lisens.

  Thomas

 3. Kirsten Christiansen says:

  Eventyrstund eller lokale forfattere……Det beste med podcasting må vel være at vi får en nokså enkel mulighet til å formidle nyheter og alt annet som vi driver med i bibliotekene, til folk som ikke har et godt forhold til trykte bokstaver – pga. lese-og skrivevansker, svagsynthet m.m. – selv om disse gruppene etterhvert også vil få god hjelp av syntetisk tale. Det er tross alt mye hyggeligere å høre på Thomas’ (eller andre menneskers) stemme enn en syntetisk talemaskin, og derfor antar jeg at det å bruke podcasting-teknikken vil gjøre det lettere å nå fram med “budskapet”.

  Kirsten Christiansen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *